Nu är det slut på att använda sin bostadsrätt som bankomat – priserna faller i hela Sverige, och snart lär det bli värre

  2 juni 2022, kl 13.45

  En rapport från bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli visar att lägenhetspriserna faller i hela Sverige. Riksbankens räntebesked har stor betydelse.

  ”Vi tror att det har börjat bita, och är förvånade över att vi inte sett en större påverkan. Nu har Riksbanken höjt reporäntan, och tydligt aviserat att man kommer göra det fortsättningsvis i flera steg. Mycket beror på inflationen för maj”, säger Robert Boije, SBAB:s chefsekonom.

  Det är framför allt i storstadsregionerna som priserna sjönk under maj. Stockholm backade med 2,5 procent, följt av Göteborg och Malmö som båda backar med 1,4 procent.

  ”Prisläget är högst i Stockholm och Göteborg, så ränteuppgången slår hårdast där. Sedan brukar storstadsregionerna komma lite före när det sker stora skiften”, säger Boije.

  SBAB och Booli ser att utbudet på bostäder ökar kraftigt, ett tecken på att många försöker tidigarelägga sin försäljning då de är rädda för att priserna ska sjunka än mer. Men det var innan aviseringarna om högre räntor, vilket får priserna att sjunka ytterligare.

  ”Det är inte orimligt att prata om 15–20 procent”, avslutar Boije.

   

   

  Fler notiser