Ny robot utvecklas för att plocka bär, och hinner med 25 000 hallon under en dag – människor plockar runt 15 000 per dag

  1 juni 2022, kl 17.45

  Britten Martin Stoelen, lektor i robotik vid Plymouth University, hämtade inspiration från sina farföräldrars gård i Norge. Roboten, som använder kameror och sensorer, har utvecklats i samarbete med en av Storbritanniens största bärodlare; nu pågår fältförsök i ett växthus.

  Genom att börja med en av de svåraste mjuka frukterna kan Stoelen finjustera tekniken så att roboten kan plocka andra bär, frukt och grönsaker. Försök i Kina har visat att roboten kan plocka tomater, och den har även släppts loss på blomkål.

  Brittiska odlare visar redan intresse, då många EU-medborgare som tidigare har plockat bär håller sig borta då inkomsterna urholkats av den kraftiga nedgången i värdet på pundet sedan brexit.

  Samtidigt sker en befolkningsförskjutning från landsbygden till städerna, och det är svårt för många länder att locka tillräckligt många säsongsarbetare för att skörda grödor, så robotar kan vara svaret i det långa loppet.

  Även om en robot hinner med 25 000 hallon under en dag, mot 15 000 för en människa, så behövs en mängd högutbildade arbetare för att underhålla och felsöka maskinerna.

   

   

  Fler notiser