VIDEO: USA:s förre president George W Bush fördömer Rysslands invasion av Irak istället för Ukraina under tal i Dallas

  20 maj 2022, kl 09.50

  I onsdags talade den 43:e presidenten vid ett evenemang i Dallas om val. Ryska politiska motståndare fängslas eller elimineras för att inte kunna delta i valprocessen; valen är därför falska. Bush fortsatte sedan med ”och beslutet av en man att inleda en helt omotiverad och brutal invasion av Irak … jag menar Ukraina”, tillade han, innan han skyllde på sin ålder för misstaget. När folkmassan bröt ut i skratt sa han, ”Ja, ja. Jag är ändå 75 år”.

  Bush möttes av kraftiga reaktioner för sitt freudianska misslyckande. Kolumnisten Wajahat Ali twittrade att ”Det tog 20 år för George W Bush att äntligen erkänna”.

  Under Bushs presidentskap 2003 invaderade en USA-ledd koalition Irak för att störta Saddam Husseins auktoritära regering. Beslutet grundades på uppgifter om att han hade skaffat kärnvapen och biologiska stridsmedel, men uppgifterna kunde aldrig styrkas. Kriget slutade med att konflikterna i regionen blev än större. 120 000 civila förlorade livet under kriget, liksom 4 000 amerikanska soldater.

  George W Bushs popularitet bland det amerikanska folket ökade sedan han lämnade presidentämbetet.

   

   

  Fler notiser