Australiska elever uppmanas att sluta äta skinksmörgåsar – föräldrar och köttindustrin rasar mot ”PK-budskapet”

  3 maj 2022, kl 09.44

  Skinksmörgåsar är en klassisk stapelvara i barnens lunchlådor i Australien, men föräldrarna uppmanas till hälsosammare alternativ. ”Skippa skinkmackan”, är Cancer Councils uppföljare till den tidigare uppmaningen om köttfria måndagar. De säger att det finns en bevisad koppling mellan processat kött och cancer: ”Nästan en av tio australiensare riskerar att få tarmcancer.”

  Budskapet har upprört många. Den lokale politikern Dominic Perrottet, med sju barn: ”Kallade inte Homer Simpson grisen det fantastiska, underbara djuret? Vi älskar griskött. Skinka, fläsk och bacon är bra för barn.”

  Cancer Council: ”50 gram processat kött om dagen ökar risken för tarmcancer med 18 procent”.

  David Bligh på Bringelly Pork & Bacon: ”Skinka är en produkt som utvecklats under de senaste 5 000 åren. Människor har ätit den genom tiderna utan några problem”. Programledaren Karl Stefanović: ”Woke-brigaden attackerar slaktare.”

  Skoldepartementet lugnar föräldrarna, bekräftar att det inte rör sig om ett förbud, bara en rekommendation.

   

   

  Fler notiser