Yxan från The Shining ute på auktion, kan bli din för en miljon kronor

  20 april 2022, kl 08.00

  I The Shining spelar Jack Nicholson karaktären Jack Torrance, som gradvis tappar förståndet. I slutet av filmen jagar han vilt runt med en yxa. Yxan är nu ute på auktion och förväntas klubbas för en miljon kronor.

  Den användes till exempel i den kända scenen på slutet av filmen när Jack hugger igenom en trädörr, och ropar ”Here’s Johnny!”. Den används också för att mörda karaktären Dick Hallorann. Yxan ska vara i gott skick.

  Enligt filmvetaren Jay Weidner så symboliserar Jack Torrance och dennes son Danny två sidor av regissören Kubrick.

  Jack är den praktiskt lagde pragmatikern, som vill bli en bra författare och är beredd att offra mycket för att bli det. Han har svart hår, är egensinnig och röker Marlboro-cigaretter, som också var Kubricks favoritmärke.

  Sonen Danny, spelad av Danny Lloyd, representerar Kubricks barnsliga, känslofyllda sida och är den verklige artisten. Danny är ungdomlig, parapsykisk och ser det ingen annan ser. Han har också en benägenhet att högt säga saker som borde hållas hemliga.

  Filmen är baserad på en bok av Stephen King. Avsevärda ändringar från boken gjordes dock av Kubrick. I Kings roman kör Jack en röd Volkswagen. Dick åker i snöovädret och kör förbi en röd Volkswagen som kvaddats i en krock med en lastbil. Detta är enligt Weidner ett meddelande från Kubrick till King: jag förstörde din roman och ersatte handlingen i den med min egen historia.

   

   

  Fler notiser