Portugisiska örlogsmän invaderar den amerikanska sydöstkusten

  12 april 2022, kl 12.45

  Vi har tidigare rapporterat om de portugisiska örlogsmännen. De färdas i armador över världshaven och i januari spolades många upp på Australiens kuster.

  Den giftiga blåsmaneten har nu dykt upp på kuststräckor i Florida och South Carolina i USA. Livvakter har flaggat med lila flaggor som varning. Vidrör man maneten utsöndras ett gift från tentaklerna. Ett av världens mest giftiga djur, konstaterar marinbiologen Tony McEwan vid Hawaiiuniversitetet.

  Maneterna färdas i koloniliknande formationer. Varje koloni är antingen vänsterhänt eller högerhänt, vilket man ser på det håll den segelliknande överdelen av varelsen pekar åt. Varje enskild individ i kolonin är hermafrodit och har organ för inte bara mat och försvar, men också egen reproduktion.

  Utseendet påminner om portugisiska örlogsfartyg från 1800-talet. Den blir ungefär 15 centimeter hög och lika lång. Dess tentakler och gift paralyserar fisk, som den sedan drar in i sin mage som föda.

  Om man blir bränd av den kommer det göra ont och klia väldigt mycket ett tag. Sedan försvinner smärtan långsamt. För en person med viss allergi kan den vara dödlig. McEwan rekommenderar att hålla sig borta från vattnet när örlogsmännen kommer seglandes. Tentaklerna kan bli en meter till 30 meter långa och således finnas även där man inte ser värdkroppen tydligt.

   

   

  Fler notiser