Portugisiska örlogsmän översvämmar stränderna i Australien, är hermafroditer och färdas i armador över världshaven

    24 januari 2022, kl 13.00
    DRIVER INTE VIND FÖR VÅG. Örlogsmannen är ett segelförsett rovdjur som kan lägga om kursen genom att kröka eller räta ut sitt segel.

    Efter det varma vädret har extra stora mängder blåsmaneter spolats upp på Australiens kuster. Blåsmaneten kallas också portugisisk örlogsman och rör sig i stora stim, eller kolonier, som kallas armador. Till skillnad från medusan rör sig blåsmaneten alltid i stim och den kan skjuta ut gift via sina nässelceller. Det är därför inte rekommenderat att röra vid en, om man skulle råka komma i närheten. Varje koloni är antingen vänsterhänt eller högerhänt, vilket man ser på det håll den segelliknande överdelen av varelsen pekar åt.

    Varje enskild individ i kolonin är hermafrodit och har egna organ för inte bara mat och försvar, men också reproduktion.

    De har nu spolats upp på stränderna i New South Wales, Victoria, South Australia och Tasmanien i enorma kvantiteter.

    I Sverige finns röda brännmaneter på västkusten och i södra Östersjön, och släktingen blå brännmanet som man ibland kan se på västkusten. Vid kontakt med röd brännmanet kan man bli stungen och i värsta fall få uppsöka sjukhus. Det händer sällan och oftast vid dykning när en större del av kroppen kommer i kontakt med maneten.

    Den blå brännmaneten bränner inte lika mycket. Den har också kortare tentakler än sin röda släkting.

     

     

    Fler notiser