Inte på vår bostadsmarknad, säger Kanada – dämpar skenande priser genom att förbjuda utlänningar att köpa lägenheter

  9 april 2022, kl 14.00

  Priserna på den kanadensiska bostadsmarknaden steg 20 procent under förra året. Samtidigt steg också räntorna på bolånemarknaden.

  Därför inför regeringen Trudeau nu ett förbud för utlänningar att köpa lägenheter, och hus. Undantag görs för personer med permanent uppehållstillstånd och utländska studenter. Förbudet gäller i två år.

  Samtidigt höjs skatterna för dem som säljer sina bostäder.

  För att möta den inhemska efterfrågan på bostäder avsätts miljardbelopp för offentligt bostadsbyggande, liksom skatteavdrag för dem som är förstagångsköpare på bostadsmarknaden. Nybyggda hus har priser som de flesta kanadensare inte har råd med.

  Den allmänna prisökningen under förra året ingick i en långvarig utveckling. Mellan 2014 och 2017 såg man i vissa städer extrema prishöjningar på bostäder. I Vancouver ökade bostadspriserna med 60 procent och i Toronto med 40 procent.

  Då drevs utvecklingen av utländska köpare som såg kanadensiska villor och lägenheter som utmärkta investeringsobjekt.

  I Toronto gjorde protester mot de utländska spekulanterna – framförallt mot kinesiska köpare – att myndigheterna införde en 15-procentig skatt på sådana köp, men det kunde bara tillfälligt dämpa prisstegringarna.

   

   

  Fler notiser