Yahaya Bello utlovar 20 miljoner nya naira-miljonärer i Nigeria, när han deklarerar sin presidentkandidatur

  6 april 2022, kl 19.15

  I lördags deklarerade Yahaya Bello att han kandiderar till president i Nigeria för partiet All Progressives Congress (APC).

  Han stod på Örntorget i huvudstaden Abuja inför tusentals anhängare, och många APC-toppar och hövdingar, och förklarade att han ska ordna 20 miljoner nya miljonärer i landet. En miljon i valutan naira motsvarar 23 000 svenska kronor. Bello menar att varje naira-miljonär kommer att hjälpa fem andra att ta sig ur fattigdom. Han vill se progressiva reformer och säger sig vilja ge nigerianerna trygghet och enighet.

  Med sina 46 år är han ovanligt ung för att vara nigeriansk presidentkandidat. Den nuvarande presidenten, Muhammadu Buhari, var 70 när han tillträdde 2015. Åldern har använts som argument mot Bello, men han själv ser sig som en kandidat för de unga.

  Yahaya Bello, som är guvernör i delstaten Kogi, har utsett en kvinnlig kampanjchef, Hafsat Abiola, vilket kan vara en lyckad taktik för att fånga upp kvinnliga röster. Hon är en del av Nigerias politiska adel, då hon är dotter till segraren i presidentvalet 1993, Moshood Abiola. 1993 var det meningen att militärdiktaturen skulle avsäga sig makten till förmån för en demokratiskt vald president, men eftersom man inte var nöjd med valresultatet ingrep man och fortsatte styra landet till 1999.

   

   

  Fler notiser