Unga Yahaya Bello-anhängare fyllde gatorna i nigerianska Bauchi och blockerade trafiken i flera timmar

  21 mars 2022, kl 08.00

  Yahaya Bello, guvernör i delstaten Kogi, har deklarerat intresse men ännu inte utlyst sin presidentkandidatur. Presidentvalet i Nigeria ska hållas 25 februari 2023 men partiernas primärval drar igång redan 4 april.

  Under lördagen stormade unga anhängare till Bello ut på gatorna i Bauchi, huvudstad i delstaten med samma namn. Trafiken i de centrala delarna av staden blockerades i flera timmar. Guvernörens stabschef Abdulkareem Jamiu Asuku befann sig på plats i Bauchi och talade till demonstranterna, och sa att Bello lyssnar till de unga i Nigeria och att han inte kommer att gör dem besvikna. Förra helgen samlades tusentals unga i kuststaden Calabar – också för att visa sitt stöd för Yahaya Bello.

  Den 47-årige Bello representerar partiet All Progressives Congress (APC). Nuvarande presidenten Muhammadu Buhari tillhör samma parti och är nu inne på sin andra mandatperiod. Han kan därför inte ställa upp för omval. Av de APC-politiker som hittills deklarerat sin kandidatur anses förre guvernören i Lagos, Bola Tinubu, vara den starkaste. Starka krafter försöker också få nuvarande vicepresidenten Yemi Osinbajo att ställa upp.

  Nigeria har i praktiken ett tvåpartisystem, och APC anses ligga till vänster om motståndarpartiet People’s Democratic Party (PDP).

   

   

  Fler notiser