Blue Origins fjärde rymdresa fördröjd två dagar på grund av dåligt väder

  29 mars 2022, kl 18.00

  Blue Origins fjärde kommersiella rymdresa har fördröjts två dagar på grund av dåligt väder. Resorna är korta och är kända för att ha kändisar ombord. Den fjärde var tänkt att lyfta från västra Texas under tisdagen med sex personer ombord.

  Den fjärde gruppen resenärer saknar dock kändisar. Tidigare har Blue Origins ägare Jeff Bezos åkt med, även skådespelaren William Shatner från Star Trek är ett känt namn. Shatner blev vid en ålder av 90 år den äldsta rymdresenären någonsin.

  Komikern Pete Davidson från Saturday Night Live hoppade av den kommande fjärde turen.

  En mindre känd person som åker med upp i rymden är Jim Kitchen. Han har redan besökt samtliga 193 stater som är erkända av FN.

  Flygturen tar strax över tio minuter, från start till landning. Under ett par minuter kommer resenärerna befinna sig i tyngdlöshet, 106 680 meter över jordens yta. Sedan återvänder farkosten och landar med fallskärm i öknen.

  Den historiska månlandningen skedde 1969 och av tre i besättningen lever endast Buzz Aldrin. Han var den andra personen att gå på månen, efter kollegan Neil Armstrong.

  Månlandningen har länge omgärdats av konspirationsteorier, om Nasa och besättningen. Vissa menar att månlandningen spelades in i en studio. En som tror det är filmvetaren Jay Weidner, som menar att Stanley Kubrick spelade in månlandningen i utbyte mot full artistisk frihet i sina senare filmer.

   

   

  Fler notiser