Toppmöte i Israel med USA och närstående arabstater, vill visa enad front men är splittrade i synen på Iranavtalet

  28 mars 2022, kl 15.00

  Israel höll toppmöte på kibbutzen Sde Boker med flera inflytelserika arabstater och USA:s utrikesminister Blinken. Utrikesministrar från Marocko, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Egypten deltog, samtliga har normala diplomatiska relationer med Israel.

  Sde Boker är platsen där förre premiärminister David Ben-Gurion är begravd, och mötet sker när Iranavtalet är i slutfasen till att färdigställas. Israel är en skarp kritiker till avtalet, men från USA:s sida hoppas man kunna ena sina allierade bakom sin agenda.

  Både kriget i Ukraina och en IS-terrorattack i Israel påverkade stämningen. Enligt en talesman för Israels utrikesdepartement är mötet ett sätt för moderata krafter i regionen att visa enad front mot extremister. Till extremisterna räknas Iran och de närvarande arabstaterna vill inte att landet utvecklar sin kärnenergisektor.

  Blinken menar att avtalet är det bästa för regionen och en garant för att Iran inte utvecklar kärnvapen.

  Han träffade också Palestinas premiärminister Mahmud Abbas i Ramallah och visade sitt stöd för en tvåstatslösning. Palestinierna är dock uppretade av de förbättrade relationerna mellan Israel och vissa arabstater. Även Jordaniens kung Abdullah II träffade Abbas, med avsikt att försöka bättra situationen i regionen inför ramadan.

  Strax efter toppmötet diagnostiserades Israels premiärminister Naftali Bennett med covid-19.

   

   

  Fler notiser