Polisen går från kollektiv till individuell bestraffning för ordningsstörningar vid idrottsevenemang

  23 mars 2022, kl 15.00

  Polisen ändrar nu sina riktlinjer för villkorsgivning vid idrottsevenemang. Man kommer nu rikta in sig på individer som skapar problem i stället för kollektivet.

  Polisens tidigare modell, som kallades villkorstrappan, fick mycket kritik från vitt skilda organisationer och klubbar i svensk fotboll. Det fanns en konkret rädsla för att man skulle förbjuda ståplats helt. Det var över lag mycket svårt att förstå grunden till villkorsgivningen.

  Men nu ser det ut att bli stora förbättringar. Man kommer bland annat införa skärpta villkor kring hot och våld mot blåljuspersonal på arenor. Pyroteknik kommer fortsatt vara olagligt men bedömningen om säkerhetsläget ska göras i ett helhetsperspektiv. Man vill också förbättra dialogen med matcharrangören och förtydliga deras ansvar.

  Den individuella linjen bygger på att både klubbar och polis kan stänga av personer som misskött sig på matcher. Publikneddragningar finns kvar men det är nu arrangören som får göra avvägningen. Enligt Per Engström, sektionschef på Noa, är främsta prioritering att allmänheten inte utsätts för fara.

  Tack vare de nya riktlinjerna kan AIK nu ha full kapacitet på sin ståplatsläktare. Man har tidigare lagt sig på en betydligt lägre nivå än den maximala, för att ta höjd för polisens restriktioner. Men nu kommer man ta in 5 500 personer. Enligt Stockholmsklubben är det första gången sedan 2015 man använder läktaren med full kapacitet.

   

   

  Fler notiser