Korsikanske nationalisten Yvan Colonna död, låg i koma efter överfall av jihadist

  22 mars 2022, kl 18.45

  Yvan Colonna avtjänade ett livstidsstraff för mord när han blev överfallen i fängelset av en jihadist. Efter närmare tre veckor i koma har han nu avlidit på ett sjukhus i Marseille.

  Det var den 2 mars som kamerunske jihadisten Franck Elong Abe överföll Colonna. Han erkände överfallet och motiverade det med att Colonna hädat mot profeten Muhammed. Han slog honom under åtta minuter och försökte strypa honom med en sopsäck och handdukar.

  Colonna dömdes till livstids fängelse för mordet 1998 på den fastlandsfranske prefekten Claude Érignac. Själv hävdade Colonna sin oskuld under rättegången och menade att han dömdes på förhand av medierna.

  Överfallet väckte ont blod på Korsika där många nationalister anser att han var en frihetskämpe och politisk fånge. Upplopp bröt ut i Ajaccio, Calvi och Bastia.

  I samband med upploppen har franska politiker på hög nivå pratat om att låta Korsika bli självständigt. Man har ett eget parlament med fler befogenheter än vanliga distrikt i Frankrike.

  Korsikas parlaments president Gilles Simeoni och tillika Colonnas försvarsadvokat säger att han var en patriot. Att Colonnas död var orättvis och en tragedi som beskriver den nuvarande korsikanska historien och dess folk. Det är tid för sorg och eftertanke, enligt Simeoni.

   

   

  Fler notiser