Tunisisk polis griper radiojournalist

  19 mars 2022, kl 15.00

  Tunisiska polisens antiterrorenhet griper en radiojournalist som vägrat lämna ut sina källor från en artikel om militanter.

  Amira Mohamed från tunisiska journalistförbundet säger att journalisten, som arbetade för Mosaique FM, säger att artikeln handlar om att myndigheterna brutit upp en terrorcell. Hon menar att polisen använder sig av anti-terrorlagstiftningen för att slå ned på pressfriheten, vilket är ett farligt steg åt fel håll.

  Under den arabiska våren 2011 var just pressfrihet och yttrandefrihet något som demonstranterna krävde. President Kaïs Saïed har dock det senaste året upplöst parlamentet och frångått konstitutionen. Han regerar nu genom dekret.

  I februari upplöste han landets högsta domstol, som han menar behöver ”renas” från korruption. Saïed påstår att den befolkas av en elit som föraktar vanligt folk och bara ser till sina egna intressen. Han har fått stark kritik för detta, av bland annat FN, västerländska bidragsgivare, människorättsorganisationer och oppositionspartier.

  Trots att han lovat att upprätthålla friheterna som vanns genom förändringarna 2011 så varnar journalistförbundet för att han nu försöker kontrollera statstelevisionen. Men än så länge så visar statsägda TAP kritiska inslag mot honom, som protester, aktioner och liknande.

   

   

  Fler notiser