Tunisiens president Kaïs Saïed upplöser landets högsta domstol, upplöste parlamentet förra sommaren

  9 februari 2022, kl 18.00

  Tunisiens president Kaïs Saïed har beslutat att upplösa landets högsta domstol. Han har under en tid pratat om att domstolen behöver ”renas” från korruption och andra problem.

  Han påstår att den befolkas av en elit som föraktar vanligt folk och bara ser till sina egna intressen. Han har fått stark kritik för detta, av bland annat FN, västerländska bidragsgivare, människorättsorganisationer och oppositionspartier.

  Förra sommaren upplöste han parlamentet, som en del av en process att omdana det politiska systemet. Han menar att landet stagnerat efter oroligheterna kring den arabiska våren 2011. Medborgerliga rättigheter och friheter ska hållas intakta enligt Saïed, men han har också samarbetat nära med landets underrättelsetjänst.

  Kritiker menar att landet nu går mot en diktatur. Oppositionen är dock splittrad. Både det moderata islamistpartiet och fackunionen är kritiska till presidenten. Fackunionen har stöttat idén om en politisk reform men inte kunnat samarbeta med presidenten.

  Högsta domstolen saknar också folkligt stöd då den är starkt förknippad med misslyckanden att bekämpa korruption och administrativ tröghet. Man anklagas till exempel för ha skyddat personer som utförde mordet på sekuläre politikern Chokri Belaïd 2013.

   

   

  Fler notiser