Tunisiens president Kaïs Saïed upplöser landets högsta domstol, upplöste parlamentet förra sommaren

  9 februari 2022, kl 18.00

  Tunisiens president Kaïs Saïed har beslutat att upplösa landets högsta domstol. Han har under en tid pratat om att domstolen behöver ”renas” från korruption och andra problem.

  Han påstår att den befolkas av en elit som föraktar vanligt folk och bara ser till sina egna intressen. Han har fått stark kritik för detta, av bland annat FN, västerländska bidragsgivare, människorättsorganisationer och oppositionspartier.

  Förra sommaren upplöste han parlamentet, som en del av en process att omdana det politiska systemet. Han menar att landet stagnerat efter oroligheterna kring den arabiska våren 2011. Medborgerliga rättigheter och friheter ska hållas intakta enligt Saïed, men han har också samarbetat nära med landets underrättelsetjänst.

  Kritiker menar att landet nu går mot en diktatur. Oppositionen är dock splittrad. Både det moderata islamistpartiet och fackunionen är kritiska till presidenten. Fackunionen har stöttat idén om en politisk reform men inte kunnat samarbeta med presidenten.

  Högsta domstolen saknar också folkligt stöd då den är starkt förknippad med misslyckanden att bekämpa korruption och administrativ tröghet. Man anklagas till exempel för ha skyddat personer som utförde mordet på sekuläre politikern Chokri Belaïd 2013.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser