Äldsta mumien någonsin tros vara funnen i Portugal, 8 000 år gammal, tusen år äldre än chilenska mumier

  8 mars 2022, kl 19.00

  En ny studie konstaterar att skelett funna i Sadodalen i Portugal var mumifierade innan de grävdes ner för omkring 8 000 år sedan. De är tusen år äldre än de chilenska mumier som tills nu ansetts vara världens äldsta.

  En mumie är en död människa eller ett djur vars mjuka vävnader och organ är bevarade. Sådan vävnad bevaras lättare där det är torrt, som i Egyptens öken, än i exempelvis Europas fuktiga klimat.

  Skeletten i Portugal som grävdes fram på 50- och 60-talen är inte i mumifierat tillstånd längre.

  Det är Uppsala och Lissabons universitet som med hjälp av nyligen funna bilder från utgrävningarna utfört studien. Resultat från ett experiment i Texas då människokroppar mumifierades och grävdes ner användes också.

  Skeletten i Portugal hittades i kroppspositioner med översträckningar i många leder vilket enligt forskarna tyder på att kropparna innan begravning bundits ihop i en komprimerad ställning och mumifierats i denna.

  Om mumifiering uppstått oberoende bland olika folk är oklart.

  Den norske vetenskapsmannen Thor Heyerdahl bevisade genom flera resor över världshaven i handtillverkade farkoster att människor kunnat resa långa sträckor i tusentals år innan Columbus reste till Amerika.

   

   

  Fler notiser