Amenhotep I:s mumie undersöks av radiolog i Kairo, är mycket gott skick, bra tänder mycket ovanligt hos mumier

    30 december 2021, kl 12.00

    För första gången har farao Amenhotep I:s mumie avtäckts digitalt och undersökts. Radiologprofessorn Sahar Saleem på Kairos universitet har med datortomografi byggt en bild av faraon i 3D. Där framkommer att han har bra tänder och lockigt hår, och liknar sin far till utseendet.

    Den 3500 år gamla mumien har inte avtäckts förrän nu. Han var den andra kungen under den artonde dynastin och styrde Egypten under ungefär 21 år mellan 1525 och 1504 före Kristus. Amenhotep betyder ”Amun är nöjd”. Möjligen samregerade han med sin mor Ahmose-Nefertari.

    Amenhotep I var 35 år gammal vid sin död och mäter 169 cm. Vid svepningen bar han 30 amuletter och en unik klädnad med ett halsband av guld. Att tänderna är i bra skick är tack vare mumifieringen enligt Saleem, som påpekar att även små ben i örat är välbevarade. De flesta mumier som avtäcks har dåliga tänder. Hans mumifiering har öppnats en gång under elvahundratalet före Kristus, för att reparera skador gjorda av gravskändare.

    Hans grav har dock aldrig funnits. Hans mumie hittade i närheten av Luxor 1881, där flera mumifierade kungar och adelsmän gömdes för att skyddas från gravplundrare. Hans nuvarande hem är Egyptiska museet i Kairo.

     

     

    Fler notiser