Wikipedia slänger ut redaktörer som gillar Éric Zemmour

  28 februari 2022, kl 15.00

  Sju redaktörer på Wikipedia har blivit avstängda. Där inkluderas även en av de mest profilerade franskspråkiga redaktörerna. Detta på grund av deras ställningstaganden för presidentkandidaten Éric Zemmour. Avstängningen kom efter att redaktörerna försökt redigera information på Zemmours Wikipediasida.

  De hade bland annat försökt flytta en referens om Zemmours ideologiska klassificering som högerextrem till en plats längre ned på sidan. Avstängningarna kan inte överklagas och redaktörerna kan inte öppna nya konton.

  En redaktör går under signaturen Cheep och är den 64:e största redaktören på franskspråkiga Wikipedia.

  Tidigare undersökningar av Wikipedia visar att det är sex gånger vanligare att en redaktör med högeråsikter stängs av jämfört med redaktörer med vänsteråsikter.

  Det är inte ovanligt att kända personer vill hålla koll på vad som står på deras Wikipediasidor. Vi har rapporterat om att journalisten och tv-kändisen Marcus Oscarssons sida redigerats så hans födelseort inte längre nämns. Detta har kommit efter en debatt internt mellan redaktörer och hans sida är nu delvis låst till och med efter riksdagsvalet i höst.

  2014 rapporterade DN att myndigheter, partier och företag friserar sina Wikipediasidor för att få sig själva att verka bättre. Försäkringskassan gavs som exempel.

  Stötta Morgonposten

  Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

  Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

  Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

  premumerera på EXTRA!

   

   

  Fler notiser