New York Times visar reklam där man uppmanas föreställa sig Harry Potter utan författaren J.K. Rowling

  28 februari 2022, kl 16.00

  New York Times hade en reklamkampanj där det ser ut som att J.K. Rowling är borttagen från Harry Potter. ”Lianna föreställer sig Harry Potter utan sin skapare”, kunde man se i videoreklam i Washington DC:s tunnelbana, skapare syftandes på J.K. Rowling. Det stod också att ”Lianna” varit prenumerant på NYT sedan 2020.

  Rowling har varit under konstant kritik sedan några år tillbaka på grund av sina ståndpunkter om biologiska kvinnor och transsexuella, något vi rapporterat om. Kritiker mot NYT och reklamen menar att den är en del i ett försök att radera ut biologiska kvinnor och deras rättigheter.

  I januari sändes ett 42 minuter långt specialavsnitt på HBO Max för att fira 20-årsjubileet av den första Harry Potter-filmen. Men, där fanns författarinnan själv inte med, eftersom det påstods uppröra många av seriens följare som är HBTQ-personer.

  Daniel Radcliffe, som spelar Harry Potter i filmerna, skrev en krönika för The Trevor Project, en HBTQ-organisation, där han bestämt slog fast att ”transkvinnor är kvinnor”. Radcliffe är kanske den enskilda person som har tjänat mest på Rowlings livsverk. Han har som ingen annan profiterat på filmerna, och är betydligt mer förknippad med böckerna än till exempel Elijah Wood är med Tolkiens böcker.

  I krönikan beskriver sig Radcliffe som en allierad till transpersoner som vill lära sig mer hur han kan vara till hjälp för rörelsen.

   

   

  Fler notiser