J.K. Rowling blev med sina böcker om Harry Potter och senare filmatiseringen av böckerna den mest framgångsrika kvinnliga författaren någonsin.

Hon är välbeställd med flera hus och egendomar och ett marknadsvärde på en miljard USD.

Men Rowling har ett problem. Män.

Det kan väl sägas om rätt många kvinnor att de har mansproblem. Men de här männen har kvinnokläder och peruk. De ställer till med mer än vardagsproblem, här har att vi att göra med problem som rör en hel värld. Rowling har skapat en helt egen värld genom sina böcker. Man kan tycka att alla läsare som låtits sig förtrollas av den världen borde vara tacksamma. Men tiderna förändras, och Rowling är nu i konflikt med arméer av Harry Potters hängivna följare.

Rowling är en feminist formad av sin generation. Född 1965 och uppväxt under årtionden då många kvinnor började förvärvsarbeta och lämnade över traditionella husmorssysslor, tills vi hamnar där vi är i dag, billig arbetskraft från Polen som städar, och maten kommer med Uber Eats. Hennes författarkarriär är en saga i sig själv, berättelsen om hur hon började som utblottad och arbetade sig upp till toppen. Men det ser ut att arta sig till en ond saga, där häxorna segrar.

Vi går tillbaka till år 2019. Rowling tweetar sitt ställningstagande för affärskvinnan Maya Forstater. Forstater drev ett uppmärksammat fall mot sin arbetsgivare Centre for Global Development. Forstater hade varit aktiv på Twitter och uttryckt sina åsikter om olika frågor om kön och sexualitet. Detta ledde till att kollegor anklagade henne för ”transfobi” och arbetsgivaren ville säga upp henne. Efter flera turer fick Forstater rätt, enligt lagen får man skriva som hon gjorde. 

Men för Rowling hade kampen bara börjat. Detta är vad hon skrev i sin tweet som stöd till Forstater:

Klä dig hur du vill. Kalla dig det du känner för. Ligg med den samtyckande vuxen som vill ha dig. Gör det bästa av ditt liv, säkert och tryggt. Men tvinga bort en kvinna från hennes arbete för att hon säger att kön är verklighet?

För att förstå det jordgetingbo som Rowling sparkat på är det värt att reda ut några begrepp. Hennes ställningstagande blev mycket uppmärksammat och kritiserat, främst av HBTQ-organisationer och andra som stödjer transsexuellas rättigheter. Med kön menas här biologiskt kön. Genus, på engelska gender, beskriver socialt kön, enligt feministisk teori. Transfobi är ett ord som återkommande dyker upp i kritiken mot Rowling och andra som uttryckt liknande åsikter. Idén om biologiskt kön står här i konflikt med idén om kön som helt socialt konstruerat. 

Rowling blev också anklagad för att vara en TERF. Det betyder feminist som exkluderar transkvinnor, grovt översatt. Termen har nu även börjat användas för en bredare kategori av feminister av olika slag. 

Transrörelsens förföljelse av Rowling kan få en att tro att den är anförd av Lord Voldemort. Rowling började följa den lesbiska feministen Magdalen Berns i syfte att få kontakt med henne, Berns var då döendes med hjärntumör. För att kunna skriva ett meddelande till någon på Twitter måste man först följa personen. Men eftersom Berns var uttalad förespråkare för biologiska kön blev Rowlings val att följa henne sett som ett ställningstagande. Dödshoten strömmade in och hon anklagades för att via sina ställningstaganden vilja mörda transpersoner.

Rowling har en välgörenhetsorganisation som är verksam i Skottland, där främst utsatta kvinnor och barn får hjälp. Hon stöder också medicinsk forskning om sjukdomen MS, som tar sig väldigt olika uttryck hos män och kvinnor. Transrörelsens krav riskerar förstöra flera av projekten hon stöder, beroende på kraven på att byta ut kön (biologiskt) mot genus (socialt kön). MS kan inte läsa transrörelsens traktat, och sjukdomen kommer att fortsätta att drabba människor olika beroende på vilket biologiskt kön de tillhör.

Hennes ställningstaganden har inte fallit i god jord. Trots hennes försök att nyansera och förklara fortsätter hoten och trakasserierna. Vissa transaktivister vill att TERF-kvinnor ska omskolas och förtjänar att bli slagna eller dödade. Flera av hennes argument avvisas som stereotyper, missuppfattningar och lögner.

Rowling har uttryckt oro för att vem som helst kan kalla sig kvinna och sedan få tillgång till platser som är till för att skydda kvinnor och flickor. Detta är en lögn, påstår transaktivisterna, som driver på en misstro mot transkvinnor som potentiella förövare.

Könsbyten ökar

Den ökande trenden av flickor som vill byta kön är något som oroar Rowling djupt, på ett personligt plan. Hon nämner en ökning på 4 400 procent för flickor som vill påbörja en könsbytesprocess i Storbritannien. Och att många senare ångrar sitt beslut och vill byta tillbaka. Könsbytet kan skapa irreversibel skada på kroppen och leda till att personen blir steril. Att en stor majoritet av tonåringar med könsdysfori tillfrisknar är inte ett argument som biter på Rowlings belackare. Det är en radikal subjektivitet som förespråkas, och att ens som Rowling gör påstå att man kan ”tillfriskna” är ett hot mot transsexuellas existens, menar hennes motståndare.

Rowling försökte fruktlöst hitta gemensamma nämnare och gå sina fiender tillmötes. Hon uttrycker sin stora empati med transsexuella. Hon berättar om en transsexuell vän och dennes liv. Hon berättar för första gången om sitt privatliv och skildrar hur hon blivit misshandlad av en tidigare partner. Hon beskriver att våld mot transsexuella också är vanligt och att hon står på offrens sida. Men det hjälper inte.

Det hjälper inte ens att hon säger att ”det finns inte bara två kön” eftersom hennes ställningstaganden för biologiska kvinnor och flickor anses transfobiskt. 

I juni 2020 kritiserade hon en artikel i tidningen Devex som använder uttrycket ”personer som menstruerar”. Eftersom bara kvinnor får mens blir det ett missledande uttryck. Rowling menar att biologiskt kön, man och kvinna, är avgörande både för homosexuella personers och för kvinnors väl och ve. Försvinner biologiskt kön försvinner allt kvinnor kämpat för. Återigen kokar kitteln över och hon översvämmas med kritik, hat och hot.

Hon fick stark kritik av HBTQ-gruppen GLAAD för ställningstagandet för biologiskt kön. GLAAD är en icke-statlig organisation som konfronterar kritiker mot HBTQ-rörelsens agenda. Man ansåg att Rowling var elak och transfobisk och att hon medvetet förvränger fakta om genus och om transpersoner. Här klev också flera kända skådespelare från Harry Potter-filmerna fram och tog ställning mot Rowling i transfrågan. 

Även Harry Potter-fansajterna MuggleNet och The Leaking Cauldron tog ställning mot henne.

Daniel Radcliffe, som spelar Harry Potter i filmerna, skrev en krönika för The Trevor Project, en HBTQ-organisation, där han bestämt slog fast att ”transkvinnor är kvinnor”. Radcliffe är kanske den enskilda person som har tjänat mest på Rowlings livsverk. Han har som ingen annan profiterat på filmerna, och är betydligt mer förknippad med böckerna än till exempel Elijah Wood är med Tolkiens böcker.

I krönikan beskriver sig Radcliffe som en allierad till transpersoner som vill lära sig mer hur han kan vara till hjälp för rörelsen. Han tackar visserligen Rowling för att hennes verk lagt grunden för hans karriär och liv, men väljer ändå att ta ställning mot henne. 

Han ber om ursäkt till alla som känt sig kränkta och som nu fått sina upplevelser av böckerna grusade över Rowlings påpekanden. Han säger att om man upplevt en karaktär i böckerna som homosexuell, transsexuell eller könsöverskridande så ska ingen få ta ifrån en den upplevelsen, den är helig.

Skådespelare tar avstånd

Även Emma Watson som spelar Hermione och Rupert Grint som spelar Ron Weasley i filmerna har bitit handen som födde dem och uttryckt sitt stöd för transrörelsen.

Skådespelerskan Noma Dumezweni spelade Hermione Granger i en scenuppsättning av Harry Potter och det fördömda barnet. Hon uttryckte först stöd för Rowling, men ändrade sig abrupt. I stället säger hon att ”det finns magi i att lyssna” på sina transsexuella vänner och andra, för deras upplevda verklighet är den som räknas och måste respekteras.

Två amerikanska quidditchligor har under 2021 distanserat sig från Rowling på grund av dennes påstådda transfobi. Quidditch är en sport som utövas i Harry Potter-världen. US Quidditch (USQ) och Major League Quidditch (MLQ) undersöker ett namnbyte, delvis av kommersiella skäl men också på grund av Rowlings åsikter. Ligorna har utmärkt sig som bland de mest progressiva i sitt slag, man har till och med en regel om att maximalt fyra personer av sju i laget får identifiera sig som samma kön (genus).

Rowling har under hela tiden fått ett starkt men oftast anonymt stöd, via e-post och andra kanaler. Många som till vardags arbetar med transfrågor, sjukvård eller annan sektor uttrycker sin förskräckelse över debattklimatet och risken att stämplas som ondskefull. En av Rowlings hjärtefrågor är yttrandefriheten som hon anser vara hotad av transrörelsen. Rowling har länge stött Labourpartiet och hon får även gehör från den förre premiärministern Tony Blair. Blair menar att Labour måste ta ställning för personer som Rowling och inte böja sig för den politiskt korrekta grupperingen inom partiet.

Sagan om J.K. Rowling och transaktivisterna är inte slut. Vi vet inte än vem som kommer vinna. Vi vet inte ens om vi är nära slutet, eller bara i början av en stor strid. Rowling tog ställning för Donald Trumps yttrandefrihet, men Trump fick inte vara kvar på sociala medier. Kommer J.K. Rowling få vara kvar på sociala medier 2022?

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.