Swedbanks förre vd Birgitte Bonnesen häktas misstänkt för svindleri och insiderbrott efter skandalen 2019

    4 januari 2022, kl 18.00

    Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation. Morgonposten har i en sammanställning av bankskandaler redovisat för turerna där det 2019 uppdagades att Swedbank låtit oligarker tvätta pengar i bankens estniska filial. Birgitte Bonnesen avskedades då, bara dagar efter att polisen gjorde razzia mot bankens huvudkontor i Sundbyberg. Det uppdagades också att 50 högriskkunder under åren 2007–2015 slussade minst 40 miljarder kronor från Swedbank till Danske bank i Estland.

    Läs mer om Swedbanks skandal och nio andra feta bankskandaler här.

    Ekobrottsmyndigheten inledde en förundersökning mot henne och säger nu att hon vid upprepade tillfällen 2018 och 2019 spred vilseledande information. Åklagaren menar att hon begått brott genom att inte ha meddelat korrekt information om verksamheten i Estland. På så sätt har Bonnesen fått Swedbank att kunna bedömas bättre ur ekonomiskt hänseende. Det ska ha funnits allvarliga brister i bankens säkerhetsarbete mot penningtvätt och hon ska systematiskt arbetat för att undanhålla detta. Bevisning finns i form av e-post, rapporter, observationer och intervjuer.

    Åtalspunkten om insiderinformation handlar om att hon avslöjat information från ett kommande avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning för bankens största aktieägare.

     

     

    Fler notiser