Kina mutar till sig information – två personer i USA:s flotta grips då de bryter mot sina åtaganden att skydda USA

  5 augusti 2023, kl 12.00

  Två sjömän i USA:s flotta har gripits för att ha överlämnat känslig information till Kina, meddelade USA:s justitiedepartement under en presskonferens på torsdagen, som CBS News uppmärksammade.

  Jinchao Wei, en 22-årig sjöman född i Kina, greps under onsdagen anklagad för spionage och konspiration. Wei kontaktades av en kinesisk underrättelseofficer i samband med att han blev amerikansk medborgare, och tillhandahöll fotografier och videor av fartyget han tjänstgjorde på. Informationen han avslöjade inkluderade tekniska och mekaniska manualer samt detaljer om antalet och utbildningen av marinsoldater under en kommande övning.

  I ett separat fall står Wenheng Zhao, 26 år, anklagad för att ha lämnat över känsliga foton och videofilmer från den amerikanska militären till Kina. Informationen omfattar bland annat operativa planer för en amerikansk militärövning i Indiska oceanen/Stilla havet. Enligt åtalet fotograferade Zhao även elektriska diagram och ritningar för ett radarsystem vid en amerikansk militärbas i Okinawa, Japan. I utbyte ska han ha fått 150 000 kronor.

  Det är oklart om de två uppvaktades eller betalades av samma kinesiska underrättelseofficer.

   

   

  Fler notiser