Tredje hängningen på en vecka – Singapore avrättar man för handel med heroin; 16:e fången som avrättas sedan mars 2022

  4 augusti 2023, kl 12.11

  Under torsdagen avrättades Mohamed Shalleh, som 2019 dömdes till döden för att ha innehaft 55 gram heroin ”i syfte att sälja”, uppger Singapores Central Narcotics Bureau. Enligt domstolen arbetade Shalleh som chaufför när han greps 2016 – Shalleh uppgav att han trodde att han levererade smuggelcigaretter åt en vän han var skyldig pengar. Han blev den 16:e fången som avrättats sedan regeringen åter aktiverade dödsstraffens verkställande i mars 2022, efter en tvåårig paus under pandemin, enligt The Guardian.

  Avrättningen, den femte hängningen i år, skedde mindre än en vecka efter att Singapore avrättade den första kvinnan på nästan 20 år, dömd för narkotikahandel. Saridewi Binte Djamani, en 45-årig singaporianska, avrättades i fredags för att ha smugglat 30 gram heroin. En man, Mohd Aziz bin Hussain, 57 år, hade hängts två dagar tidigare för handel med 50 gram heroin.

  FN har fördömt hängningarna, och uppmanar Singapore att införa ett moratorium för dödsstraffet. Trots ett växande internationellt tryck insisterar Singapore på att dödsstraff är ett effektivt avskräckande medel mot narkotikahandel. Handel med mer än 500 gram cannabis eller mer än 15 gram heroin kan leda till dödsstraff.

   

   

  Fler notiser