Dubbelt så många sprängningar i Västsverige hittills i år jämfört med samma period 2022 – ny trend för att markera

    4 augusti 2023, kl 15.12

    Natten mot onsdagen exploderade en bomb i Hisings backa, Göteborg; i söndags drabbades stadsdelen Frölunda av en explosion. Någon dag senare sköts det mot samma hus, meddelar SVT Nyheter. Fram till 2 augusti i år inträffade 16 sprängningar i polisregion Väst, de flesta i Göteborg, jämfört med sju attentat under 2022.

    Enligt polisen beror ökningen på att sprängladdningar blivit mer tillgängligt bland kriminella. Det vanligaste är bangers, en kraftig smällare som är olaglig i Sverige men som kan beställas på nätet. ”En banger kostar inte särskilt mycket”, säger Max Olsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Göteborg region Syd. ”I vissa fall används de även vid fotbollsmatcher, men du får en större effekt om du inhyser den i något annat. Då blir det en otrolig kraft.”

    Hittills i år har det inträffat fler sprängningar i Sverige än under hela förra året, enligt siffror från polisen. Fram till den 31 juli i år utfördes över 100 sprängdåd, att jämföras med 91 sprängdåd under helåret 2022. Enligt polisen använder kriminella sig av sprängningar för att markera mot varandra – främst vid konflikter om narkotika. Dock är det ovanligt att en sprängning följs av en skjutning mot samma adress.

     

     

    Fler notiser