”Vi ber om ursäkt” – Somalias sportminister får viss kritik för att de skickar en otränad nybörjare till sprintlopp

    3 augusti 2023, kl 12.13

    Under den pågående Universiaden samlas universitetsstudenter för att tävla; evenemanget i Kina uppmärksammas nu på grund av Nasra Abubakar Ali från Somalia (100 meter sprint). Det stod snart klart att hon tidigare inte tävlat på toppnivå – hon gick i mål på 21,81 sekunder, vilket är mer än tio sekunder efter vinnaren.

    Landets sportminister Mohamed Barre Mohamud beskrev händelsen som pinsam, meddelar BBC News. ”Det som hände i dag var inte representativt för Somalia. Vi ber det somaliska folket om ursäkt”, sa Mohamud i ett uttalande.

    Då hon enligt uppgift inte hade någon tidigare erfarenhet av att tävla har det fått en del somalier att undra varför hon alls blev uttagen. I ett pressmeddelande sa Association of Somali Universities att de inte utsett någon idrottare att tävla i evenemanget, och ska utreda hur Abubakar Ali valdes ut. Enligt obekräftade uppgifter är hon systerdotter till en högt uppsatt ledare i det somaliska friidrottsförbundet.

    En liknande händelse inträffade 2016 vid OS i Rio, där Maryan Nuh Muse klockades på 1.10.14 på 400 meter; snittiden låg på 48 sekunder. I samma gren vid OS 2012 i London gick Zamzam Mohamed Farah i mål på 1.20.48; en halv minut efter vinnaren.

     

     

    Fler notiser