Konkurserna i juli skenar – ökar med 49 procent; totalt sett är konkursnivån hittills under 2023 den högsta på tio år

  1 augusti 2023, kl 17.14

  Konkurserna i juli ökade totalt sett med 49 procent jämfört med 2022. I transportsektorn samt detaljhandeln har de ökat med 200 respektive 80 procent, jämfört med juli förra året. ”Konkurserna har fortsatt att explodera under sommarens första månader vilket är mycket oroväckande, särskilt inom branscher som hotell- och restaurang och detaljhandeln”, enligt Johanna Blomé, ekonom på UC.

  Trots dalande BNP och negativa signaler från de amerikanska och europeiska riksbankerna finns en förväntan på att hushållen ska ”unna sig” mer under semestern. Samtidigt ser UC en motsatt trend utan den ökade efterfrågan som många hoppats på. Siffrorna för sommarens första månader är mycket dystra, ”vilket tyvärr är en indikation på att läget till hösten kan bli fortsatt mycket tufft”, menar Blomé.

  Enligt statistik från UC är antalet nystartade företag inom flera stora branscher de lägsta på tio år. Nystarterna har störtdykt under juni, med 87 procent inom byggindustrin, 84 procent inom detaljhandeln och med 80 procent inom hotell- och restaurang jämfört med 2022.

  ”Det är få som vågar ta risken att starta nytt till följd av minskade försäljningsvolymer och ökade omkostnader som lokaler och räntor.”

   

   

  Fler notiser