Minst 44 dödade i Pakistan efter explosion vid islamistisk politisk demonstration, och mer än 100 personer skadades

  31 juli 2023, kl 11.25

  De 44 dödade och mer än 100 skadade hade samlats i Pakistans nordvästra Bajaur-distrikt, som gränsar mot Afghanistan, under söndagen. Det regionala islamistiska partiet Jamiat Ulema-e-Islam, JUI-F, höll ett möte när explosionen skedde. ”Det var en självmordsattack, bombaren sprängde sig nära scenen”, uppger regionens hälsovårdsminister Riaz Anwar till AFP.

  JUI-F är en del av den koalitionsregering som styr Pakistan, och partiet håller som bäst möten på olika håll i landet, för att engagera sina anhängare inför ett val som förväntas äga rum senare i år.

  En regional ledare för JUI-F, Maulana Ziaullah, dödades i explosionen, sa lokala tjänstemän till BBC. Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif fördömde de ansvariga som terrorister som har ”riktat sig mot de som talar för islam, koranen och Pakistan”, och sa att de skulle straffas hårt. ”Terroristerna är fiender till Pakistan, vi kommer att eliminera dem från existensens ansikte”, avslutade premiärministern.

  Ingen grupp har uppgett sig ha genomfört attentatet, men den lokala grenen av IS har tidigare angripit JUI-F. Enligt IS är JUI-F hycklare som påstår sig vara ett islamiskt parti, trots att de stöder militären och fienderegeringar.

   

   

  Fler notiser