Homosexskandal i Iran – tjänsteman med ansvar för att främja islamiska värderingar stängs av, video sprids på nätet

  30 juli 2023, kl 13.00

  Skandalen briserade i förra veckan när Radio Gilan delade en video via sin Telegram-kanal, meddelar nyhetskanalen IranWire. Filmen påstås visa Reza Tsaghati, generaldirektör med ansvar för kultur och islamisk vägledning i norra Gilan-provinsen, ha sex med en ung man. Den 19 juli rapporterade nyhetssajten Gil Khabar att Tsaghati avskedades från sin position ”på grund av skandalerna”, utan att ge ytterligare detaljer.

  Tsaghati ansvarade för ett kulturcentrum fokuserat på fromhet. Videon, som har delats flitigt på sociala medier, har väckt vrede på nätet, samtidigt som regeringen förnekat all tidigare kunskap om hans påstådda aktiviteter, meddelar BBC News. Många menar att det belyser skillnaden i hur personer på höga poster behandlas när de anklagas för brott, jämfört med HBTQ+-gemenskapen, eller kvinnor som inte följer islamiska regler.

  Enligt den iranska sharialagen ska samkönade relationer straffas med döden, även om det sällan blir verklighet. Det kulturella och islamiska vägledningsdepartementet i Gilan utfärdade så småningom ett uttalande den 22 juli, där de hänvisade till ett ”misstänkt misstag av chefen för islamisk vägledning i Gilan”.

   

   

  Fler notiser