Behövs det verkligen en sportkommentator för att berätta om det som händer? AI återberättar nyheter från sportevenemang

  30 juli 2023, kl 16.18

  Stora evenemang som amerikanska Masters och Wimbledon-mästerskapen använder AI för att återberätta vissa höjdpunkter som publicerats på turneringarnas webbplatser och appar. AI sammanfattade i juni EM i friidrott i Polen, och US Open ska göra likadant under augusti. Det berättar Noah Syken, som arbetar på IBM med sport- och underhållningspartnerskap, för NBC News.

  Än har inte AI ersatt riktiga kommentatorer, men sammanfattar händelser och förser tittarna med information vid mindre intressanta matcher. AI-tekniken genererar ljudkommentarer snabbt, enligt Syken. Han säger vidare att AI är här för att hjälpa snarare än att ersätta riktiga kommentatorer, trots avancerad teknik som gör att AI-röster låter allt mer realistiska.

  Vid Europeiska lagmästerskapen i friidrott klonades AI-rösten från kommentatorn Hannah England, som har en igenkännbar röst för lyssnarna, enligt Christophe Pasquier, chef vid Eurovision Sports. Lyssnarna informerades då om att det de hörde inte var en riktig människa.

  AI har ännu inte använts i livematcher, eftersom bearbetningstiden kan ta några sekunder eller minuter, avslutar Syken. ”Vi har inte nått hela vägen fram till livesändningar än, men vi arbetar på det.”

   

   

  Fler notiser