Det allra flesta av Greklands hundratals bränder de senaste veckorna är anlagda, säger regeringen – mer än 60 om dagen

  29 juli 2023, kl 13.32

  De flesta av de många bränder som brutit ut i Grekland de senaste veckorna startades ”av mänsklig hand”. Det sa Vassilis Kikilias, minister för civilskydd, under en presskonferens som The Guardian uppmärksammat. ”Under den här tiden utbröt 667 bränder, det vill säga mer än 60 bränder om dagen. Tyvärr antändes majoriteten av människor, antingen av brottslig vårdslöshet eller med uppsåt.”

  Kikilias sa att vissa bränder brutit ut på flera ställen, nära varandra, samtidigt, vilket tyder på att mordbrännare var inblandade för att att sprida bränderna ytterligare. Elden har dödat tre personer och skadat 74 andra. Två av flygvapnets piloter omkom när de försökte släcka lågorna med sitt vattenbombplan, innan det kraschade.

  Nästan 20 000 människor, främst turister, tvingades fly från hotell på Rhodos under en enda dag. Operationen beskrevs som den största evakueringen som någonsin genomförts i Grekland. Tidigare i veckan utlystes undantagstillstånd i vissa områden av det populära turistmålet.

  Medan lågorna fortfarande rasar på Rhodos, samt på öarna Korfu och Evia, var fredagen den första dagen då räddningstjänsten inte var i högsta beredskap, då situationen börjat förbättras.

   

   

  Fler notiser