Militärkupp i Niger, president Bazoum avsätts men får stöd av USA och FN

  27 juli 2023, kl 09.12

  Militärer i Niger tillkännagav en kupp i nationell TV. President Mohamed Bazoum avlägsnades från makten. Beväpnade trupper hade blockerat presidentpalatset i Niamey. Militärer framträdde på TV sent på onsdagen, efter att presidenten hade gripits.

  Överste Amadou Abdramane läste upp ett uttalande. Han förklarade att regimen skulle upphöra på grund av den försämrade säkerhetssituationen och det dåliga styret. Landets gränser stängdes, institutioner stängdes och ett nationellt utegångsförbud utlystes. Soldaterna varnade för utländsk inblandning.

  Kuppen ska ha letts av en chef för en regional politisk grupp och säkerhetsgrupp. Förhandlingar sades pågå med presidenten, vars vistelseort var oklar. Armén och nationalgardet hotade att attackera presidentens styrka om de inte avgick.

  USA:s utrikesminister Antony Blinken uttryckte sitt orubbliga stöd för Bazoum. FN:s generalsekreterare António Guterres erbjöd också sitt fulla stöd och uppmanade alla aktörer att visa återhållsamhet.

  Militärfordon sågs blockera ingången till presidentpalatset, och även ingångar till ministerierna blockerades. Niger kämpar med två jihadiströrelser och har fått militärt stöd från USA och Frankrike.

   

   

  Fler notiser