Ecuador utlyser undantagstillstånd när det dödliga våldet i fängelserna eskalerar

  26 juli 2023, kl 09.00

  Ecuador befinner sig i undantagstillstånd. President Guillermo Lasso har beordrat detta. Orsaken: dödligt våld i fängelser. Militär och polis har nu kontrollen.

  Presidenten gjorde tillkännagivandet på tisdagen. Undantagstillståndet kommer att vara i 60 dagar. Lasso skrev på Twitter: “Med ansträngning, engagemang och kontinuerligt arbete kommer vi att återfå den fred som den organiserade brottsligheten har tagit ifrån oss.”

  Detta är det andra undantagstillståndet på 24 timmar. Våld och brottslighet eskalerar i Ecuador. I måndags utlystes undantagstillstånd i provinserna Los Rios och Manabi samt i staden Duran. Detta skedde efter mordet på borgmästaren i Manta, en hamnstad 400 km sydväst om Quito.

  I Guayaquil drabbade rivaliserande gäng samman i Litoral-fängelset, landets största. De första dödssiffrorna var sex, med 11 skadade. På tisdagen stormade 2.700 soldater fängelset för att återta kontrollen. Dödssiffran steg till 18.

  I 13 andra fängelser har nästan 100 vakter tagits som gisslan. Fångarna kräver bättre sanitära förhållanden och mat. Litoral-fängelset, som är utformat för 9 500 personer, är för närvarande överbefolkat med 3 000 personer. Det är den farligaste anläggningen i Ecuador. Under 2021 dödade gängstrider 119 fångar.

  Militära ingripanden kommer att fortsätta tills kontrollen har återtagits. Regeringen strävar efter att garantera säkerheten för både fångar och tjänstemän.

   

   

  Fler notiser