Det kinesiska politiska landskapet skakas när utrikesminister Qin Gang avskedas under mystiska omständigheter

  26 juli 2023, kl 11.00

  Kinas utrikesminister, Qin Gang, avskedades överraskande i vad som utvecklats till en sällsynt politisk skandal i det normalt så stängda kommunistpartiet. Qin, som är en tidigare ambassadör till USA och nära allierad till president Xi Jinping, hade varit frånvarande från offentligheten i över tre veckor före hans avskedande. Avsaknaden av förklaring till hans plötsliga avsked har lett till omfattande spekulationer om interna politiska stridigheter och eventuella bestraffningar.

  Qins företrädare, Wang Yi, som är en senior diplomat och medlem av kommunistpartiets politbyrå, återutnämndes till utrikesminister. Qins frånvaro började att noteras efter att ett planerat möte med EU:s utrikeschef Josep Borrell inställdes och “hälsoskäl” citerades som orsaken till hans frånvaro från viktiga diplomatiska händelser. Detta, tillsammans med att hans namn har raderats från utrikesministeriets webbplats, har fördjupat mysteriet kring hans fall.

  Rykten har börjat cirkulera att Qin kan ha haft en affär med en välkänd TV-presentatör, vilket ledde till att både han och TV-presentatören Fu Xiaotian försvann från offentligheten. Dessa spekulationer har dock inte bekräftats.

   

   

  Fler notiser