Brasiliens centralbank förväntas sänka räntan efter oväntad nedgång i konsumentpriserna och mild inflation

  26 juli 2023, kl 20.15

  Den brasilianska statistikbyrån IBGE rapporterar att Brasiliens konsumentpriser sjönk oväntat mycket fram till mitten av juli. Detta signalerar att en mer omfattande räntesänkning kan vara på gång. Inflationsdata visar en 12-månaders takt under det officiella målet för året, vilket pekar mot en räntesänkning med 0,5 procentenheter  snarare än de tidigare förutsedda 0,25.

  Efter en period av att aktivt försökt bekämpa inflationen med räntehöjningar mellan mars 2021 och augusti 2022, väntas Brasiliens centralbank nu övergå till en lättnadscykel. Centralbanken förväntas inleda denna cykel trots viss osäkerhet bland ekonomer om storleken på den kommande räntesänkningen.

  Denna deflationstrend drivs huvudsakligen av lägre kostnader för bostäder, mat och dryck.

  Centralbankens nästa möte, där den exakta storleken på räntesänkningen kommer att bestämmas, är planerat till den 1-2 augusti.

   

   

  Fler notiser