Kambodjas auktoritära ledare Hun Sen hotar väljare som förstörde sina valsedlar i söndagens val – inför ärftlig diktatur

  25 juli 2023, kl 11.35

  Hun Sen, 70 år, som regerat i Kambodja i nästan fyra decennier, sa under söndagskvällen att inofficiella resultat från söndagens val visade att hans parti vunnit 120 platser i parlamentet, och ett rojalistiskt parti får fem platser. Det liberala Candlelight-partiet förbjöds från att kandidera, efter anklagelser om att de inte lämnat in de rätta dokumenten.

  Vissa arbetsgivare kräver att de anställda bevisar att de röstat, genom att visa ett finger med bläck. Ett tillslag mot oppositionen, och försök att förhindra en väljarbojkott, ledde till att förstörda valsedlar var enda sättet att protestera, meddelar The Guardian. Hun Sen sa i ett uttalande att detta tolkades som stöd för Candlelight-partiet, och att de skyldiga ska straffas.

  Phil Robertson, Human Rights Watchs Asia, sa att Hun Sen nu ”helt har utplånat kvarlevorna av den kambodjanska demokratin, till förmån för ärftlig diktatur som ser ut att vara kopierat från Nordkorea.”

  Hun Sens son, Hun Manet har godkänts av det styrande partiet som ”blivande premiärminister”. På fredagen sa Hun Sen att hans son kunde ta över om tre eller fyra veckor. Hun Manet har också liten tolerans för oliktänkande, och har byggt nära band med Kina.

   

   

  Fler notiser