Jesuiterna bekräftar uteslutningen av berömd konstnärspräst för sexuella, andliga och psykologiska övergrepp på kvinnor

  25 juli 2023, kl 09.33

  Under måndagen sa en representant för jesuiterna att prästen Marko Rupnik, en av de mest hyllade religiösa konstnärerna i den katolska kyrkan, skiljs från sitt ämbete, meddelar brittiska Metro. 2022 erkände den katolska Jesuitorden att Rupnik anklagats av flera kvinnor för sexuella, andliga och psykologiska övergrepp under 30 års tid.

  Efter att ha genomfört en undersökning meddelade Rupniks tidigare överordnade, Johan Verschueren, i juni att de ansåg att kvinnornas påståenden var ”högst trovärdiga”. Jesuiterna hade uppmanat honom att sona sina förseelser och inleda en skadeståndsprocess med offren, men han vägrade.

  Det enda jesuiterna kunde göra var att utesluta Rupnik, då Vatikanens nuvarande lagstiftning inte retroaktivt kan straffa förseelser som hänt under tiden för hans påstådda övergrepp. Han är därför fortsatt katolsk präst, men är inte längre en del av jesuiterna. Att han under så lång tid undkommit straff tros delvis bero på hans upphöjda status i Jesuitorden och Vatikanen. Även påven Franciskus roll i fallet har ifrågasatts.

  Rupniks många mosaiker pryder kyrkor runt om i världen, inklusive i Vatikanen.

   

   

  Fler notiser