Fängelseupplopp i Ecuador mellan rivaliserande gäng dödar minst sex fångar – den senaste händelsen i problemfyllt system

  25 juli 2023, kl 08.32

  Enligt uppgifter från regeringen i Ecuador omkom minst sex fångar i det senaste fängelseupploppet, enligt AFP. Ytterligare elva intagna skadades i fängelset i hamnstaden Guayaquil, under natten mot söndagen. Fängelsemyndigheten sa att intagna håller fångvaktare som gisslan i fyra andra fängelser. De uppger inte hur många det handlar om, men de ”är i bra form”. Vidare hungerstrejkade fångar i ett dussin fängelser över hela landet; något skäl angavs inte.

  Massmord med häpnadsväckande våldsnivåer som halshuggningar är vanliga i det överfulla ecuadorianska fängelsesystemet. Kravallerna ställer gäng med kopplingar till narkotikasmugglare mot varandra i landet, som vuxit fram som en nyckelaktör i den sydamerikanska kokainhandeln.

  Guayaquil, på Ecuadors södra Stillahavskust, är landets största stad, största hamn och ekonomiska knutpunkt, och har på senare år blivit ett allt mer blodigt centrum för gängkrig. De överfulla fängelserna i Ecuador har blivit bland de mest våldsamma i Latinamerika – ett dussintal gängupplopp sedan 2021 har krävt minst 420 människoliv; några av offren brändes ihjäl.

  Sedan president Guillermo Lassos tillträdde i maj 2021 har Ecuador beslagtagit 455 ton narkotika.

   

   

  Fler notiser