Betongtak på en kinesisk skolas gymnastiksal kollapsar – elva elever från olika årskurser omkommer, fyra hinner undan

  25 juli 2023, kl 10.36

  Under söndagseftermiddagen tränade unga tjejer volleyboll i en gymnastiksal i staden Qiqihar, Kina, när taket plötsligt störtade in. 19 personer fanns i salen – elva elever omkom, fyra hann undan och de andra fastnade under rasmassorna. Först på måndagsmorgonen kunde räddningstjänsten ta hand om den sista personen.

  Ett volleybollag med tjejer tränade i gymnastiksalen när händelsen inträffade, berättade en pappa för China Youth Daily. ”Teamet bestod av elever utvalda från olika årskurser. De hade precis återvänt till skolan för några dagar sedan, efter en tävling”, sa ett ögonvittne till en radiokanal. Tränaren för laget begravdes också under spillrorna.

  En förundersökning fann att byggnadsarbetare förvarade perlit på taket, som skulle användas vid uppförandet av en skolsal i anslutning till gymnastiksalen, rapporterade Xinhua, den kinesiska regeringens officiella nyhetsbyrå. Perlit är naturligt, vulkaniskt isoleringsmaterial som kan suga upp stora mängder vatten. Kraftiga regn ledde till att tyngden på taket ökade dramatiskt, då perliten absorberade vattnet.

  En omfattande utredning pågår, och personer som är ansvariga för byggföretaget har gripits av polisen, enligt Xinhua.

   

   

  Fler notiser