Klimataktivisten Greta Thunberg döms till 30 dagsböter – följde inte polisens order om att flytta på sig

  24 juli 2023, kl 11.44

  Den 19 juni blockerade Greta Thunberg, tillsammans med andra aktivister från organisationen ”Ta tillbaka framtiden”, flera fordon från att köra in i en oljehamn i Malmö, meddelar Expressen. De satte sig på vägen, och polisen fick senare lyfta bort dem.

  I de efterföljande polisförhören svarade hon på förhörsledarens frågor, bland annat om varför hon inte lyssnade på poliserna på plats, med ”Inga kommentarer.” Efter klimataktionen har Thunberg åtalats för ohörsamhet mot ordningsmakten. I dag hölls en rättegång mot 20-åringen i Malmö tingsrätt; påföljden blev 30 dagsböter.

  Johan Kvart, chef för Malmö tingsrätt, leder förhandlingen. ”Eftersom det är ett massmedialt väldigt uppmärksammat mål är det lämpligt att jag som myndighetschef gör det.” Thunberg förväntas infinna sig i tingsrätten. ”Hon är kallad, så som vi alltid kallar. Att man ska infinna sig personligen.” Om hon inte dyker upp, så får rätten avgöra om målet ändå kan utredas. ”Det är ganska vanligt.”

  Ingen försvarsadvokat var anmäld till rätten. ”Hon ville ha en offentlig försvarare, men vi avslog den begäran. Vi tyckte inte att det fanns skäl”, avslutar Kvart.

   

   

  Fler notiser