Bjørnar Moxnes, den norske vänsterledaren som inte ville betala för sina fina solglasögon, avgår nu som partiledare

  24 juli 2023, kl 13.30

  I ett Facebook-inlägg meddelar Bjørnar Moxnes, sedan 2012 ledaren för det norska vänsterpartiet Rødt, att han avgår som partiledare. ”Jag har gjort något fel, och det får jag ta konsekvenserna av. Jag gjorde ett stort misstag, och jag gjorde det mycket värre med hur jag hanterade det.” Han säger vidare att han inte vill att följderna av hans misstag ska ”spridas till de som står mig närmast.”

  Det var i juni som Moxnes fångades på film när han stal ett par solglasögon i en butik på Gardemoen. Han ändrade sin historia flera gånger – först hade han råkat få med sig glasögonen ur butiken, och en butiksväktare kom fram och frågade efter dem. I en annan version hittade han dem i sin ficka, och valde då att riva av prislappen.

  Enligt NRK fick den tidigare partiledaren ett strafföreläggande med böter på 2 800 kronor; glasögonen var värda hälften så mycket.

  Skandalen uppdagades sent i juni och Moxnes har sedan dess varit sjukskriven. Marie Sneve Martinussen, ledamot av Stortinget, har lett partiet i hans frånvaro. Enligt norska Dagbladet kommer hon att ta över posten som partiledare.

  I valet till Stortinget 2021 fick Rødt 4,7 procent av rösterna, och åtta mandat.

   

   

  Fler notiser