”Och vi som trodde det var en han” – gorilla på ett zoo i Ohio överraskade alla genom att en morgon visa upp sin baby

  22 juli 2023, kl 15.13

  Den åttaårige gorillan Sully har funnits på Columbus Zoo i Ohio i fyra år, och fram till i torsdags var alla övertygade om att Sully var en han. Då hälsan alltid varit god blev någon närmare undersökning aldrig av. I torsdags morse upptäckte personalen plötsligt att hon hade fått en liten, som lugnt ammade i sin mors armar.

  Förlossningen ”var oväntad, men ändå spännande för vårdteamet, och viktig för bevarandet av en kritiskt hotad art”, sa djurparken i ett blogginlägg. ”Det är svårt att se könet på yngre gorillor. Fram till omkring åtta år är hanar och honor ungefär lika stora, och de har inte framträdande könsorgan. Hannarnas silverryggar kommer först vid tolv år, eller senare.”

  ”Det är en tjej!”, sa anställda vid djurparken. ”Vårt team bekräftade det visuellt och med fotografier, som också skickades till en primatexpert vid en annan ledande zoologisk anläggning.” Gorillor visar vanligtvis inte tecken på graviditet på grund av deras stora magar, och fostren är små.

  Nykomlingen är den 34:e gorillan som föddes på Columbus Zoo sedan 1956, när man blev den första djurparken i världen att välkomna födelsen av en gorillaunge. Nu ska DNA-test göras för att få reda på vem som är pappan.

   

   

  Fler notiser