No privacy please, we’re British – om Storbritannien stänger av krypteringen, så tar Apple bort FaceTime och iMessage

  22 juli 2023, kl 11.47

  Den brittiska regeringen vill ändra lagstiftningen som rör övervakning, vilket skulle tvinga Apple och andra att bland annat inaktivera kryptering utan att berätta det för allmänheten, meddelar BBC News. Det är en lag från 2016, Investigatory Powers Act, som kan komma att uppdateras.

  Apple fördömer många av de föreslagna förändringarna. Man skulle bland annat informera Storbritanniens inrikesministerium om eventuella ändringar av säkerhetsfunktioner innan de släpps. Man undrar också varför ett ickebrittiskt företag ska göra förändringar som påverkar produkter och tjänster globalt.

  Apple motsätter sig även kravet på att informera inrikesministeriet om ändringar av produkter och säkerhetsfunktioner innan de släpps, samt att om så önskas omedelbart inaktivera eller blockera funktioner utan vare sig granskning eller någon möjlighet till att överklaga. Förslagen ”utgör ett allvarligt och direkt hot mot datasäkerhet och informationsintegritet”, som skulle påverka människor också utanför Storbritannien, hävdar Apple.

  Om förändringarna blir verklighet, så tar Apple bort tjänster som ‌FaceTime‌ och iMessage i Storbritannien. Också WhatsApp och Signal är starkt kritiska till förslaget.

   

   

  Fler notiser