Marockos kung bjuder in Israels premiärminister till officiellt besök efter erkännandet av Västsaharas suveränitet

  22 juli 2023, kl 16.14

  Kung Mohammed VI av Marocko har bjudit in Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, till ett officiellt besök. Detta kommer efter Israels erkännande av Marockos suveränitet över Västsahara, ett beslut som kungen kallade “framsynt”.

  Kungen ser detta möte som en möjlighet att öppna upp nya vägar för bilaterala relationer mellan Marocko och Israel. Han betonade att Västsahara är en nationell angelägenhet och en prioritet i Marockos utrikespolitik.

  Västsahara, en tidigare spansk koloni, är ett “icke-självstyrande territorium” enligt FN, i avvaktan på en slutgiltig lösning. I nästan 50 år har en väpnad konflikt pågått mellan Marocko och Front Polisario, som stöds av Algeriet.

  Marocko och Israel normaliserade sina diplomatiska förbindelser i december 2020 som en del av Abraham-avtalet. Sedan dess har de två allierade arbetat för att påskynda sitt samarbete inom militär, säkerhet, handel och turism.

   

   

  Fler notiser