Viaplays aktie störtdyker efter en rörelseförlust på 6,5 miljarder kronor – hundratals anställda får lämna sina jobb

  21 juli 2023, kl 11.30

  När streamingjätten vinstvarnade i juni störtdök aktien, och bolagets vd och koncernchef Anders Jensen avgick då med omedelbar verkan. Man uppgav då att allt färre vill abonnera på strömningstjänsten. Under torsdagen släppte Viaplay sin rapport för andra kvartalet 2023; trots en försäljningstillväxt på 16 procent uppgick rörelseresultatet till –6,5 miljarder kronor.

  Företaget flaggar nu för att man kan lämna flera internationella marknader, alternativt sälja hela koncernen, enligt den nya vd:n Jørgen Madsen Lindemann, tidigare vd för medieföretaget Modern Times Group. I rapporten framgår att man minskar personalen kraftigt. ”Vi har behövt fatta flera tuffa och omedelbara beslut för att säkra verksamhetens framtid. Detta har dessvärre inneburit att vi behövt minska antalet anställda med mer än 25 procent”, säger Madsen Lindemann i rapporten.

  ”Vi avvecklar även våra billigare grundpaket utan sportinnehåll på samtliga våra internationella marknader”, skriver Madsen Lindemann. ”Utsikterna för annonsförsäljningen är fortsatt svag för resten av året.”

  Sedan årsskiftet har aktien rasat med 65 procent. Stora ägare är Nordea Funds, Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur.

   

   

  Fler notiser