Storbritannien och Falkslandsöarna upprörda efter att EU hänvisat till öarna som det argentinska namnet Islas Malvinas

  21 juli 2023, kl 18.30

  EU har rört nyligen ställt till det genom att hänvisa till Falklandsöarna som Islas Malvinas. Teslyn Barkman, vice ordförande för Falklandsöarnas lagstiftande församling, uttryckte både förvåning och missnöje över detta kontroversiella steg som togs utan inblandning av varken öarnas befolkning eller den brittiska regeringen.

  Falklandsöarna, vars invånare starkt önskar att fortsätta vara ett brittiskt utomeuropeiskt territorium, är bestämda i sitt ställningstagande. Enligt Barkman är öbornas engagemang för Storbritannien helt oantastbart.

  I sammanhanget kommenterade den brittiska premiärministerns talesman att det skulle vara helt oacceptabelt om EU ifrågasatte Falklandsöbornas rätt till självbestämmande. Falklandsöarna är brittiska – ett val som öborna själva har gjort, betonade talesmannen.

  Både Storbritannien och Argentina gör anspråk på Falklandsöarna och detta är en känslig fråga som tidigare har lett till krig.

  EU:s utrikestjänst försökte tona ner kontroversen genom att klargöra att EU:s medlemsstater inte har ändrat sin ståndpunkt om Falklandsöarna.

   

   

  Fler notiser