Koks i vattnet – kokainhajar får smak för de droger som dumpas utanför Floridas kust, och kan inte längre simma normalt

  21 juli 2023, kl 12.30

  I decennier har enorma mängder plastinslagna förpackningar med kokain sköljt upp på Floridas stränder, efter att ha smugglats från Syd- och Centralamerika. Nu verkar hajar ha fått smak för innehållet, säger den vetenskapliga webbplatsen Live Science. Bara i juni beslagtogs 6,4 ton kokain som dumpats till havs ämnat för smugglare, eller för att undvika polisens intresse.

  Strömmar och tidvatten för lasten mot land – marinbiologen Tom Hird ville undersöka om hajarna fått i sig kokain eller inte i en serie experiment utanför Florida Keys, där fiskare enligt uppgift har berättat om drogberoende hajar. Snart upptäcktes en hammarhaj, som inte riktigt kunde simma rakt fram. En annan var fixerad vid ett föremål som inte fanns.

  Hajar tog gärna bitar ur falska förpackningar med kokain, och en av dem simmade iväg med ett av paketen. När ”kokainbalar” släpptes från ett flygplan tog hajarna i området raka vägen till lasten. Hird tillägger att även om resultaten är oroande, så bevisar inte de få experimenten tesen om att hajarna verkligen är beroende av kokain.

  Du som har tillgång till Discovery Channel kan snart ta del av Hirds äventyr bland kokainhajar i Florida; ratta in ”Cocaine Sharks”.

   

   

  Fler notiser