Fyllnadsvalet i Storbritannien blev inte den katastrof som premiärminister Sunak och Konservativa partiet befarat

  21 juli 2023, kl 14.40

  Under torsdagen hölls fyllnadsval i tre brittiska valdistrikt; resultatet ses som en mätning på opinionsläget. En av platserna i parlamentet som lämnats tomma tillhörde den förre premiärministern Boris Johnson, och det gick till Konservativa partiet, meddelar BBC News. Det var i valkretsen Uxbridge man fick behålla sitt mandat, vilket beskrivs som en överraskning av de flesta brittiska medier. Marginalen var 495 röster.

  Men i de två andra valdistrikten förlorade Konservativa partiet vad som sågs som säkra platser till Labour och det socialliberala partiet Liberaldemokraterna, som är en del av Alliansen liberaler och demokrater för Europa, ALDE.

  Under ett besök i Uxbridge i morse sa premiärminister Rishi Sunak att ”när människor konfronteras med ett verkligt val, ett val i en sak som de har här, röstar de konservativt”. På frågan om de dåliga resultaten i de andra valkretsarna svarade Sunak att ”mellanårsval är sällan lätta för sittande regeringar”.

  Labours vice ledare, Angela Rayner, sa till BBC Radio att ”Det är en besvikelse att vi inte kom över gränsen i Uxbridge, men vi ska lägga fram en alternativ, trovärdig plan senare så att vi kan ändra det i nästa allmänna val.”

   

   

  Fler notiser