Hittills två döda och dussintals skadade under våldsamma protester mot regeringen i Kenya

  20 juli 2023, kl 07.48

  Kenya upplever eskalerande våld i samband med protester mot skattehöjningar och stigande levnadskostnader. Två har dödats och flera skadats i skottlossningar, medan polisen gripit över 300 personer, inklusive nio oppositionsledare.

  Denna tredje protestvåg denna månad intensifierades på onsdagen med stenkastning och brinnande däck. Polisen svarade med tårgas och skarpa skott.

  Dödsfallen inträffade i Kisumu, medan skadade rapporteras från flera delar av landet. Skolor har stängts i flera städer och vägspärrar upprättats runt presidentens residens.

  President Ruto, vald förra året med löften om att försvara de fattigas intressen, kritiseras för prisökningar på basvaror. Trots protester antog hans regering skattehöjningar förra månaden, motiverade med behovet att hantera skuldåterbetalningar och finansiera jobbskapande initiativ.

  Oppositionsledare uppmanar till fortsatta demonstrationer, medan civila ledare varnar för sporadiska incidenter av etniskt baserat våld. Kyrkor och medborgarrättsgrupper uppmanar till dialog för att lösa konflikten.

   

   

  Fler notiser