Dödlig skottlossning i Auckland, Nya Zeeland, bara timmar innan avspark i fotbolls-VM för damer – tre döda, polis skadad

  20 juli 2023, kl 13.05

  En för Nya Zeeland ovanlig masskjutning skedde i Auckland strax efter sju på torsdagsmorgonen, meddelar NZ Herald. Två personer dog när en man beväpnad med ett hagelgevär stormade en byggnad som renoverades, och öppnade eld. Sedan tog han sitt eget liv.

  Skytten har identifierats som 24-åriga Matu Tangi Matua Reid, och hade fått dispens från sin husarrest för att resa till byggarbetsplatsen. Han var känd av polisen sedan tidigare, och hade en historia av våld inom familjen samt psykiska problem. Han hade inte någon vapenlicens.

  I samband med polisinsatsen skadades en polis svårt, och fem andra vårdas på sjukhus. Premiärminister Chris Hipkins säger att det är för tidigt att bekräfta vilka offren för skottlossningen var, och om de var byggnadsarbetare. Polisen ska nu tala med de mer än 40 vittnen som fanns i närheten när skottlossningen skedde.

  Händelsen inträffade bara några timmar innan fotbolls-VM för damer inleds i Nya Zeeland och Australien; det är första gången som mästerskapet delas mellan två nationer. Enligt uppgifter från FIFA bekräftar man att öppningsmatchen mellan Nya Zeeland och Norge kommer att spelas som planerat under torsdagen. Sverige möter Sydafrika på söndag.

   

   

  Fler notiser